Kako napisati roman: Korak 5 – Strukturiranje scena

Kako napisati roman Korak 5 - Strukturiranje scena

U petom koraku procesa pisanja romana, fokusiramo se na detaljno strukturiranje scena. Ovaj korak uključuje definisanje svih bitnih elemenata svake scene: akcije, dijaloga, kretanja likova, i opštih događaja. Cilj je da se jasno vizualizuje kako se scena odvija, što je od suštinskog značaja za brzo i efikasno pisanje prvog nacrta.

Tehnika strukturiranja scena

 1. Osnovni Opis Scena: Počnite sa skiciranjem osnovnih dešavanja u sceni – šta likovi rade, govore i kako interaguju sa okruženjem.

 2. Akcije i Pokreti: Detaljno opišite akcije i pokrete likova. Na primer, ako lik ulazi u sobu, razmislite o tome kako to čini – da li je oprezan, uzbuđen, ili nezainteresovan?

 3. Dijalog i Interakcije: Razmislite o tome šta likovi govore i kako to utiče na tok scene. Dijalog ne mora biti detaljno napisan, ali ključne fraze ili razmena rečenica mogu biti korisne.

Smernice za strukturiranje scena

 • Ne pišite u proznoj formi: Fokusirajte se na bitne elemente scene bez preteranog ulaska u detaljne opise ili kompletni dijalog.
 • Budite koncizni: Opišite ključne trenutke i akcije u okviru od 100 do 500 reči.
 • Dopustite fleksibilnost: Ako osetite da scena zahteva detaljniji opis ili razdvajanje na više delova, slobodno to uradite.

Evo primera kako bi se mogla strukturirati scena:

 • Scena: Ana ulazi u mračnu, napuštenu kuću. U ruci drži baterijsku lampu koja slabije svetli.
 • Akcija: Ana pažljivo pregleda prostoriju, osećajući nervozu.
 • Dijalog: Ana u sebi ponavlja: “Samo nađi ono što ti treba i izađi.”
 • Razvoj scene: Ana pronalazi skriveni sef iza slike na zidu. Zastaje, slušajući zvukove u kući.
 • Ključni trenutak: Ana otvara sef i pronalazi stari dnevnik koji je tražila, ali čuje korake iza sebe.

Primer scene

Marko sedi u kancelariji šefice, pokušavajući da se smiri. Na stolu pored njega je mali kaktus u saksiji. Stolica je tvrda i neudobna, pa se neprestano pomera.

Šefica, sa ozbiljnim izrazom lica, gleda Marka preko stola. “Imamo problem sa tvojim konstantnim zakašnjenjima i neodgovornim ponašanjem,” reče ona strogo. “Ovo nije način da se ponašaš na poslu.”

Marko razmišlja o tome kako se trudio da ostavi dobar utisak na poslu, ali stvari su se zakomplikovale od kada je slučajno zakasnio na važan sastanak. Sada se čini da se njegov trud ne ceni.

Očigledno je da se Marko bori sa prilagođavanjem na novu radnu sredinu, iako njegova koleginica Jelena izgleda da se odlično snalazi.

Marko gubi koncentraciju, slušajući kako sat na zidu otkucava. Baca pogled po urednoj kancelariji šefice, pitajući se kako je uspela da održi red i organizaciju.

Šefica, primetivši da Marko ne sluša, postaje frustrirana. “Ovo ti je poslednje upozorenje,” kaže ona. “Ako se ne popraviš, sledi otkaz. Razumeš li to?”

Marko tiho odgovara: “Razumem,” osećajući težinu situacije.

Šefica mu pruža zvanično upozorenje i kaže: “Ovo moraš odmah da predaš u ljudske resurse.” Dok njen telefon zvoni, šefica uzima slušalicu, Marko ustaje, osećajući olakšanje što napušta kancelariju.

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Insights