Uputstvo za početnike u pisanju: detaljna priprema

Uputstvo za početnike u pisanju detaljna priprema kreativno pisanje

Priprema za pisanje romana može biti jednako važna kao i sam proces pisanja. Da biste stvorili bogatu, uverljivu naraciju, potrebno je detaljno razraditi elemente vaše priče. Evo kako to možete učiniti korak po korak, sa konkretnim primerima za svaku tačku.

Korak 1: razvoj glavnog lika

 1. Kreirajte detaljan profil glavnog lika: Započnite sa osnovnim informacijama kao što su ime, starost, i fizički opis. Zatim, dodajte dublje slojeve – mane, vrline, hobije, strahove, snove i ciljeve. Razmislite o njihovoj prošlosti: šta su doživeli da bi postali osoba koja su sada?
 • Primer: Ana, 28 godina, visoka i sportski građena. Ima oštre plave oči i kratku, tamnu kosu. Ana je strastvena planinarka, koja voli prirodu više od svega. Njena najveća vrlina je upornost, dok je njena mana impulsivnost. Boji se gubitka voljenih i sanja o tome da jednog dana osnuje svoj ekološki park. Anina prošlost uključuje gubitak bliskog prijatelja u planinarskoj nesreći, što ju je navelo da postane zagovornica bezbednosti u prirodi.
 1. Postavite lik iznad radnog stola: Zakačite profil lika na vidljivo mesto iznad vašeg radnog stola. To će vam pomoći da ostanete fokusirani na njihovu osobnost i motivacije dok pišete.
 • Primer: Ana bi mogla imati svoju fotografiju iznad radnog stola sa rečenicama poput “Nikada ne odustaje” i “Planina je moj dom” napisanim ispod. To će vas podsećati na njenu esenciju dok pišete njene avanture.

Korak 2: razvoj sporednih likova

 1. Ispišite profile za sporedne likove: Slično kao i za glavnog lika, kreirajte detaljne profile za sporedne likove. Uključite njihove odnose sa glavnim likom, njihove sopstvene ciljeve, i kako se uklapaju u širu priču.
 • Primer: Marko, 32 godine, Ana najbolji prijatelj i partner u planinarenju. Njegova najveća vrlina je lojalnost, dok je njegova mana skeptičnost prema novim ljudima. Deli Anin strah od gubitka voljenih, ali sanja o otvaranju planinarske škole. Njihova zajednička prošlost i podrška jedno drugom ključni su za razvoj priče.
 1. Organizujte odnose između likova: Napravite dijagram ili mapu koja pokazuje kako su svi likovi povezani i kako se njihovi odnosi razvijaju kroz priču.
 • Primer: Na zidu iznad vašeg radnog stola možete imati mapu sa slikama svih likova i linijama koje ih povezuju. Na primer, između Ane i Marka bi bila dvostruka linija koja simbolizuje njihovo čvrsto prijateljstvo i zajedničke ciljeve.

Korak 3: izgradnja sveta

 1. Detaljno opišite postavke: Opišite svet u kojem se vaša priča odvija. Ako je to imaginarni svet, razmislite o geografiji, politici, kulturi i društvenim normama. Ako je realan svet, istražite lokacije kako biste svoje opise učinili što autentičnijim.
 • Primer: Ako se vaša priča odvija u izmišljenom planinskom selu, opišite kako izgleda selo, kakva je klima, koja su glavna zanimanja meštana i kako se odvija svakodnevni život. Ovo može uključivati skice mape sela koje držite iznad radnog stola.
 1. Uključite detalje koji oživljavaju priču: Detalji poput lokalnih običaja, hrane, odeće, ili jezika mogu pomoći da vaš svet oživi.
 • Primer: U selu se svake godine održava festival planina, gde se meštani takmiče u planinarskim veštinama, a lokalna jela i pića su u centru pažnje. Ovi detalji mogu dodati bogatstvo i dubinu vašoj priči.

Kreiranjem detaljnih profila likova, mapiranjem njihovih odnosa, i pažljivim osmišljavanjem sveta u kojem se priča odvija, postavljate čvrste temelje za svoju priču. Ovo preliminarno planiranje ne samo da olakšava proces pisanja, već osigurava da vaša priča bude koherentna, uverljiva i puna života.

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Insights