Zdravo, kako možemo da vam pomognemo?

Izaberite kategoriju kako biste brzo pronašli pomoć koja vam je potrebna.

Rad na knjizi

Proces uređivanja knjige obuhvata sveobuhvatan pregled rukopisa kako bismo poboljšali njegovu jasnoću, doslednost i privlačnost. Naši profesionalni urednici ne samo da ispravljaju pravopis i gramatiku već i pažljivo analiziraju stil autora. Na primer, ukoliko primetimo da autor ima tendenciju da koristi dugačke i komplikovane rečenice koje otežavaju čitanje, pružićemo konkretnu povratnu informaciju i sugestije za pojednostavljenje tih delova teksta. Na taj način, autor dobija podršku za poboljšanje kvaliteta svog dela.

Lektura je obavezna kod nas. Svaki segment može da se izostavi, u dogovoru sa autorom, ali rukopis mora da prođe kroz lektora jer nam je to garancija da svaka knjiga koju obrađujemo dobije kvalitet. Proces lekture knjige podrazumeva temeljan pregled teksta s ciljem ispravke pravopisnih i gramatičkih grešaka, ali takođe i doslednosti u upotrebi jezika i stila. Naši iskusni lektori će pažljivo proći svaku stranicu knjige kako bi osigurali da nema nelogičnosti, kontradikcija ili grešaka u kontinuitetu priče. Na primer, ukoliko se junak knjige u jednom poglavlju zove “Marko” i u narednim poglavljima se počne zvati “Milan,” naš lektor će prepoznati ovu nelogičnost i obavestiti autora kako bi je ispravio. Takođe će se fokusirati na doslednost u imenima likova, stilu pisanja i svim drugim aspektima koji doprinose kvalitetu teksta.

Proces preloma knjige je važan korak u stvaranju vizualno privlačnog unutrašnjeg dizajna knjige. Naši dizajneri obraćaju pažnju na postavku teksta, stilove fontova, raspored slika i drugih elemenata kako bi stvorili profesionalan i čitljiv dizajn. Na primer, ukoliko želite da knjiga ima ilustracije između svakog poglavlja, naš tim će se pobrinuti da se te ilustracije postave na odgovarajućim mestima kako bi dodale dodatnu vrednost vašem delu.

 

Naši dizajneri su posvećeni tome da zajedno s vama stvore dizajn koji će najbolje odražavati vašu knjigu. Tokom procesa dizajniranja knjige, imate priliku da delite svoje želje, ideje i koncepte sa našim dizajnerima. Na primer, ako želite određene boje, grafike ili stilove koji su važni za vašu priču, naši dizajneri će ih pažljivo integrisati kako bi postigli željeni estetski izgled. Takođe, možemo vam pružiti savete i sugestije kako bi dizajn bio atraktivan i funkcionalan, istovremeno ističući autentičnost vašeg dela.

Proces štampe knjige predstavlja ključni korak u pretvaranju vašeg rukopisa u fizičko delo. Nakon što su svi prethodni koraci završeni – uređivanje, lektura i oblikovanje – prelazimo na ovu fazu. Vaša knjiga će biti odštampana na visokokvalitetnom papiru izabrane gramature i vrste, prateći format koji ste odabrali. Na primer, ukoliko ste izabrali tiraž od 500 primeraka u tvrdom uvezu sa punokolornim omotom, naša štamparija će pažljivo proizvesti svaki primerak knjige.

Proces štampe obuhvata preciznu reprodukciju svih boja, grafika i dizajna koje ste odabrali za svoju knjigu. Naša štamparija koristi najsavremeniju tehnologiju kako bi obezbedila doslednost i visok kvalitet svakog primerka. Nakon što su knjige odštampane, prolaze kroz fazu kontrole kvaliteta kako bismo osigurali da su u potpunosti zadovoljavajuće i bez grešaka.

Kada je proces štampe završen, vaša knjiga je spremna za distribuciju i dostupna publici. Bilo da se radi o malim tiražima ili velikim nakladama, pružamo istu pažnju i brigu kako bi svaka knjiga bila izrađena sa najvišim standardima kvaliteta.

Kao autor, imate priliku da dajete smernice i preferencije za prelom svoje knjige. Možete da predložite stil, temu ili određene elemente dizajna koji odgovaraju vašoj knjizi. Takođe, možete da pregledate i komentarišete preliminarne verzije preloma kako biste osigurali da finalni proizvod odražava vašu viziju.

Apsolutno možete dostaviti sopstveni dizajn korica. Ukoliko ste već kreirali dizajn koji vam se dopada, mi ćemo se pobrinuti da se on prilagodi tehničkim zahtevima za štampu. Međutim, ako vam je potrebna pomoć, naš tim dizajnera je tu da radi s vama kako bi kreirao privlačne i profesionalne korice koje odgovaraju sadržaju vaše knjige.

Nakon što naš tim dizajnera ili vi kreirate dizajn korica, dobićete preliminarnu verziju na pregled. U tom trenutku, možete dati povratne informacije ili tražiti izmene. Proces odobravanja se nastavlja sve dok niste potpuno zadovoljni konačnim dizajnom.

Vreme potrebno za lekturu i uređivanje knjige varira u zavisnosti od dužine teksta i nivoa uređivanja koji je potreban. Obično, za standardnu knjigu od 60.000-80.000 reči, proces može trajati od 2 do 4 nedelje.

Lektura obuhvata ispravljanje gramatičkih grešaka, pravopisa, interpunkcije, kao i osnovne stilističke korekcije. Cilj lekture je da osigura da je tekst gramatički ispravan i da se čita glatko. Lektor će vam pružiti detaljne povratne informacije o svim ispravkama i sugestijama, kako biste razumeli promene koje su napravljene i zašto su važne za kvalitet vašeg dela.

Kada govorimo o uređivanju u kontekstu izdavaštva, mislimo na proces koji podrazumeva da urednik pročita delo, pruži svoje mišljenje, izvrši detaljnu analizu teksta, i napiše komentare. Ovaj oblik uređivanja se standardno nudi autorima i fokusiran je na unapređenje kvaliteta teksta. Autori dobijaju izveštaj urednika koji sadrži sugestije i preporuke za poboljšanja. Ovaj proces je više evaluativan i konsultativan, gde urednik identifikuje oblasti koje zahtevaju pažnju, ali ne ulazi duboko u proces kreativnog pisanja sa autorom.

S druge strane, “Kontakt sa urednikom” podrazumeva mnogo direktniju i intenzivniju saradnju između autora i urednika. Ovaj proces uključuje detaljan rad na kreiranju dela, gde urednik aktivno učestvuje u razvoju teksta, pruža kontinuiranu podršku, savete i smernice tokom procesa pisanja. Ovo nije samo ocena već veća angažovanost u kreativnom procesu, gde urednik pomaže autoru da razvije ideje, poboljša stil pisanja, strukturu dela, karakterizaciju likova, i druge elemente priče. Radi se o dužem i intenzivnijem angažmanu koji zahteva više vremena i resursa od strane urednika.

Proces gostwritinga u našoj izdavačkoj kući je dizajniran tako da maksimalno poštuje privatnost i diskreciju autora. U saradnji sa gostwriterima, kreiramo dela na osnovu ideja i smernica klijenata, pritom strogo poštujući ugovor o čuvanju podataka i saradnje. Naš tim profesionalnih pisaca radi na razvoju priče, likova i teme u skladu sa željama klijenta, obezbeđujući visok kvalitet i autentičnost svakog dela. Do sada smo imali uspeh sa objavljivanjem 8 romana, od kojih su 5 postali apsolutni hitovi u Srbiji, uključujući teme iz biznisa, istorije i ljubavnih romana.

Cilj: Cilj našeg gostwriting servisa je da omogućimo autorima da ostvare svoje književne ambicije bez potrebe za direktnim učešćem u procesu pisanja. Ovo je posebno korisno za pojedince koji imaju zanimljive ideje ili priče, ali nemaju vreme ili veštine potrebne za pisanje. Naš cilj je da ove priče oživimo, pružajući kvalitetan i profesionalan literarni izraz.

Kreiranje e-booka u našoj izdavačkoj kući podrazumeva pretvaranje tekstualnog sadržaja knjige u ePub format, koji je prilagođen za čitanje na različitim elektronskim uređajima, kao što su e-readeri, tableti, pametni telefoni i računari. Proces uključuje detaljan prelom i formatiranje teksta, prilagođavanje slika i grafika, kao i optimizaciju za digitalno čitanje. Naš tim vodi računa o svim aspektima e-book formata, uključujući navigaciju, linkove, i čitljivost na različitim uređajima.

Cilj: Naš cilj je da e-book verzija svake knjige pruži isto zadovoljstvo u čitanju kao i njena štampana verzija. Takođe, težimo ka tome da naši e-bookovi budu pristupačni širokom spektru čitalaca, bez obzira na uređaj koji koriste, i da budu optimizovani za najbolje moguće korisničko iskustvo.

Primer: Za jedan od naših ljubavnih romana, kreirali smo e-book koji je sadržavao interaktivne elemente, kao što su ugrađene mape i linkovi ka muzici koja je inspirisala pojedine delove priče. Ovaj e-book je bio posebno popularan među čitaocima koji preferiraju digitalno čitanje, nudeći im jedinstveno i bogato iskustvo koje nadilazi tradicionalno čitanje.

Librum ne radi direktnu distribuciju knjiga, bar ne još uvek. Ali mi možemo da vas spojimo sa poznatim firmama koje rade distribuciju knjiga. Imajte na umu da distribucija ne podrazumeva da se vaša knjiga nađe u izlogu velikih knjižara. Velike knjižare, poput Delfi knjižara, uzimaju autorima i drugim izdavačkim kućama 50% i više posto od prodaje. Tako da uzmite u obzir da između vas i velikog lanca mora da stoji još jedan koji će takođe uzeti određeni %. 

S druge strane, mi sve autore savetujemo da budu pravno lice zbog lakše saradnje sa distributerima, promoterima, izdavačkim kućama i štamparijama.

Svakako želimo da vam pomognemo bez obzira na to na kojoj stepenici se nalazite. 

Marketing

Naš pristup kreiranju kampanja za Facebook i Instagram počinje s detaljnom analizom ciljne publike i određivanjem koje aspekte knjige treba istaknuti. Razvijamo kreativne strategije koje uključuju privlačne vizuale, efektne tekstove i prilagođavanje sadržaja specifičnostima svake platforme. Implementiramo A/B testiranje kako bismo optimizovali kampanje i koristimo napredne alate za praćenje performansi kako bismo osigurali da kampanje dosegnu pravu publiku i generišu interes.

 • Cilj: Cilj ovakvog pristupa je da se maksimalno iskoristi potencijal društvenih mreža za promociju knjiga, poveća vidljivost dela i stvori zainteresovanost među čitaocima.
 • Primer: Za nedavno objavljenu knjigu misterije, kreirali smo seriju intrigantnih postova koji su prikazivali ključne momente iz knjige, što je rezultiralo povećanjem prodaje za 30% u prvom mesecu.

Kreiramo Google Ads kampanje koristeći ključne reči koje su usko povezane sa tematikom knjige i ciljnom publikom. Ovo uključuje izradu oglasa za pretragu, video oglase i display oglase, prilagođene ciljevima promocije. Prioritet nam je da osiguramo da se knjige pojavljuju na vrhu rezultata pretrage kada potencijalni čitaoci traže relevantne teme. Koristimo analitiku za praćenje efektivnosti kampanja i pravimo prilagođavanja kako bismo poboljšali ROI (Return on Investment).

 • Cilj: Cilj je da se postigne visoka vidljivost knjiga na Google pretrazi, privuče veći broj zainteresovanih čitalaca i poveća online prodaja.
 • Primer: Za autobiografsku knjigu lokalnog autora, fokusirali smo se na ključne reči vezane za njegovu životnu priču, što je rezultiralo u povećanju saobraćaja na sajtu za 50% nakon pokretanja kampanje.

Vebsajt vam je potreban jer će vam u budućnosti donositi prodaju i vidljivost bez da ulažete novac u oglašavanje. Izrada vebsajta za autore uključuje dizajn koji reflektuje njihovu ličnost i delo, kao i optimizaciju sadržaja za pretraživače (SEO) kako bi se sajt našao na vrhu Google pretrage. Radimo na ključnim rečima, kvalitetnom sadržaju i tehničkim aspektima sajta kako bismo osigurali najbolje moguće pozicioniranje. Takođe, fokusiramo se na korisničko iskustvo (UX) kako bi sajt bio intuitivan i privlačan potencijalnim čitaocima.

 • Cilj: Cilj je da se poveća online prisustvo autora, poboljša vidljivost njihovih dela i privuče veći broj posetilaca na sajt.
 • Primer: Za jednog poznatog autora trilera, kreirali smo sajt koji je istakao njegove najpopularnije knjige i biografiju, što je dovelo do 40% povećanja u direktnim prodajama preko sajta. 

Kreiramo kratke, zanimljive video sadržaje koji su prilagođeni dinamici ovih platformi. Fokusiramo se na kreativne načine prikazivanja knjiga, uključujući vizualne priče, autorske intervjue, i zanimljive činjenice o knjigama. Koristimo modernu montažu i efekte kako bismo privukli pažnju ciljane publike.

 • Cilj: Cilj je da se privuče mlađa publika, poveća angažovanost korisnika i promoviše knjiga na moderan i interaktivan način.
 • Primer: Za roman mlade odrasle osobe, kreirali smo seriju kratkih videa koji su prikazivali citate iz knjige, što je rezultiralo povećanom interakcijom na društvenim mrežama i većem broju preuzimanja e-knjige.

Na YouTube kanalu objavljujemo profesionalno editovane videe koji mogu uključivati autorske intervjue, diskusije o knjizi, iza scene procesa pisanja i slično. Fokusiramo se na stvaranje sadržaja koji će privući i zadržati pažnju gledaoca, koristeći atraktivan video editing i storytelling tehniku.

 • Cilj: Cilj je da se produbi veza sa publikom kroz edukativni i zabavni sadržaj, poveća svest o knjizi i autoru, i na kraju, poveća prodaja.
 • Primer: Za lansiranje nove knjige istorijske fikcije, snimili smo seriju kratkih dokumentaraca o istorijskom kontekstu dela, što je dovelo do povećanja pretplatnika na kanalu za 25% i povećane prodaje knjige.

Za TV reklame, kreiramo visokokvalitetne video sadržaje koji su u skladu s temom i porukom knjige. Ovo uključuje skriptovanje, snimanje i postprodukciju. Fokusiramo se na stvaranje emotivnog utiska i jasne poruke koja će privući pažnju gledalaca i podstaći ih na čitanje.

 • Cilj: Cilj je da se postigne šira vidljivost knjige i privuče pažnja potencijalnih čitalaca koji prate televizijske programe.
 • Primer: Za lansiranje knjige naučne fantastike, kreirali smo TV reklamu koja je prikazivala fascinantne scene iz knjige, što je dovelo do povećanja upita o knjizi u knjižarama.

PR tekstovi u medijima su ključan deo naše marketinške strategije. Proces počinje identifikacijom relevantnih medijskih izdanja koja ciljaju našu željenu publiku. Zatim kreiramo privlačne i informativne tekstove koji ističu jedinstvene aspekte knjige i autora, te ih prilagođavamo specifičnostima svakog medija. Uključujemo zanimljive detalje o knjizi, autorovoj pozadini, temama i porukama koje delo prenosi. Naš cilj je da stvorimo zanimljive priče koje će privući pažnju čitalaca, kritičara i književnih entuzijasta.

Cilj: Glavni cilj korišćenja PR tekstova u medijima je da se poveća vidljivost knjige i autora u javnosti, stvori interesovanje i diskusija o delu, i na kraju, podstakne prodaja. Efikasni PR tekstovi mogu značajno doprineti reputaciji autora i njegovoj ili njenoj prepoznatljivosti, što je posebno važno za nove autore koji grade svoju karijeru.

Primer: Zamislite PR kampanju za novi roman koji istražuje teme migracije i identiteta. PR tekst bi mogao da se fokusira na autora, koji je i sam prošao kroz iskustvo migracije, i kako njegove lične priče obogaćuju rad. Tekst bi bio distribuiran vodećim dnevnim novinama, tematskim književnim magazinima i online platformama koje se bave kulturom i umetnošću. Ovako ciljani PR pristup povećava šanse da se delo primećeno i raspravlja o njemu u širim krugovima.

Cena štampe knjige

U nastavku možete videti cene štampe knjige beogradskih štamparija koje koriste digitalnu ili ofset štampu u zavisnosti od tiraža. Za tiraže ispod 300 radi se digitalna štampa, odnosno za tiraže od preko 300, 500 radi se ofset štampa, koja je dosta kvalitetnija. 

Što je tiraž (količina) veći, to je cena štampe niža. Svakom autoru se isplati da uzme veći tiraž zbog cene po jednom primerku. 

Knjiga od 100 strana – poezija ili proza.
 

Format: A5

Obim: 102 strane

Štampa unutra: 1/1 (crno-bela)
Štampa korica: 4/0 (pun kolor)

Papir unutra: 80gr ofset

Papir korica: 300g mat
Plastifikacija korica mat 1/0
Meki povez
 
Digital
Tiraž: 100 primeraka, cena po komadu: 2,10 eura + PDV
Tiraž: 200 primeraka, cena po komadu: 1,80 eura + PDV
Ofset
Tiraž: 300 primeraka, cena po komadu: 1,45 eura + PDV
Tiraž: 500 primeraka, cena po komadu: 1,30 eura + PDV
Tiraž: 700 primeraka, cena po komadu: 1,10 eura + PDV
Tiraž: 1.000 primeraka, cena po komadu: 0,80 eura + PDV
Knjiga od 200 strana poezija, zbirka priča ili roman.
 

Format: A5

Obim: 202 strane

Štampa unutra: 1/1 (crno-bela)
Štampa korica: 4/0 (pun kolor)

Papir unutra: 80gr ofset

Papir korica: 300g mat
Plastifikacija korica mat 1/0
Meki povez
 
Digital
Tiraž: 100 primeraka, cena po komadu: 3,20 eura + PDV
Tiraž: 200 primeraka, cena po komadu: 2,60 eura + PDV
 
Ofset
Tiraž: 300 primeraka, cena po komadu: 2,20 eura + PDV
Tiraž: 500 primeraka, cena po komadu: 1,60 eura + PDV
Tiraž: 700 primeraka, cena po komadu: 1,35 eura  + PDV
Tiraž: 1.000 primeraka, cena po komadu: 1,05 eura + PDV

Ukoliko želite drugačiji format, na primer tvrd povez, A5, pun kolor strane unutra, ili crno-belo, možemo da vam detaljno objasnimo i da vam pomognemo pri odlučivanju štampe knjige.

Da, mi možemo da uradimo za vas ISBN broj i CIP-ovanje, što se dodatno naplaćuje po tarifama Narodne biblioteke, što opširnije možete pročitati u našim Uslovima korišćenja. 

Afirmacija

Naša agencija posvećuje posebnu pažnju afirmaciji autora i njihovih dela. To podrazumeva promociju putem društvenih mreža, učešće na književnim festivalima, organizovanje potpisivanja knjiga, i saradnju s medijima za objavljivanje recenzija i intervjua. Takođe, radimo na stvaranju partnerstava s knjižarama i bibliotekama za bolju distribuciju i dostupnost dela. Cilj ovih aktivnosti je da se poveća prepoznatljivost autora i privuče pažnja potencijalnih čitalaca.

Za nove autore, nudimo poseban pristup koji uključuje mentorstvo, savetovanje u vezi sa marketinškim strategijama, i podršku u razvoju njihovog ličnog brenda. Pomažemo im da izgrade svoju prisutnost na društvenim mrežama, kao i da se povežu sa relevantnim medijima i književnim zajednicama. Naš cilj je da novim autorima pružimo platformu i resurse koji će im pomoći da se istaknu i izgrade svoju publiku.

Da, aktivno radimo na prijavljivanju dela naših autora za relevantne književne nagrade i priznanja. Ovo uključuje pomoć u pripremi aplikacija, prijedloga, i promociji dela u kontekstu nagradnih konkursa. Osvajanje nagrada može biti ključni faktor u afirmaciji autora i njihovih dela, te im pružamo sve potrebne resurse i podršku u ovom procesu.

Za promociju dela autora u inostranstvu, fokusiramo se na ciljane marketinške kampanje usmerene prema dijaspori, koristeći digitalne platforme kao što su društvene mreže i Google Ads. Saradnja sa međunarodnim distributerima i književnim agentima nam omogućava da knjige dostavljamo čitaocima širom sveta. Takođe, objavljujemo knjige na platformi Amazon, gde su dostupne u tvrdom i mekom povezu, kao i u elektronskom izdanju, što pruža široku dostupnost i vidljivost. Naš cilj je da knjige naših autora dostignu globalnu publiku i da se afirmišu na međunarodnom književnom tržištu.

Imate li dodatna pitanja?

Ako ne pronađete odgovor na svoje pitanje u našem odeljku sa često postavljenim pitanjima (FAQ), uvek nas možete kontaktirati. Odmah ćemo vam odgovoriti!

Librum agencija objavi knjigu danas