Besplatne lekcije kreativnog pisanja

Besplatno kreativno pisanje kurs kreativnog pisanja online pdf škola roman knjiga poezija kratke priče
U duhu trenda da mnogi objavljivani autori, urednici i drugi pisci kreiraju kurseve kreativnog pisanja u kojima početnici mogu da nauče kako da pišu knjigu, odnosno roman, kratke priče i poeziju, mi vam predstavljamo tradicionalni stil koji je koristila većina objavljivanih i nagrađivanih pisaca – to su knjige. S punim pravom možemo da tvrdimo da postoji talenat, ali postoji i vežbanje, odnosno mnogo čitanja knjiga može dovesti do toga da osoba nauči da piše i da objavi svoj rukopis.

Predstavljamo vam svet maštovitih narativa i stvaralačkih tehnika koje će obogatiti vaš stil pisanja i oživeti vašu kreativnost. Izdavački studio Librum predstavlja pažljivo odabranu listu knjiga koje su ne samo literarna remek-dela, već i neizostavni alati za sve one koji žele da usavrše svoje veštine kreativnog pisanja. Ove knjige nisu obični priručnici za (kreativno) pisanje; one su primeri kako se kroz narativ, dijaloge i opise može izraziti dubina ljudskog iskustva.

Učenje kroz čitanje pruža jedinstvenu priliku da se razumeju različiti stilovi i tehnike koje možete primeniti u sopstvenom stvaralačkom procesu

 1. “Američki psiho” – Bret Iston Elis

Zašto je važno pročitati knjigu: “Američki psiho” nije samo priča o životu visokog društva i njegovim mračnim tajnama, već i oštra kritika materijalizma i površnosti modernog doba.

Šta ćete naučiti: Ova knjiga je izuzetan primer kako se kroz detaljan i oštar narativ može stvoriti snažan društveni komentar, a takođe i kako se vodi kompleksan unutrašnji monolog glavnog lika.

Dodatne informacije: Roman je izazvao kontroverze zbog svog eksplicitnog sadržaja, ali je i hvaljen od kritičara zbog svoje neustrašive prirode i dubokog uvida u psihu antijunaka.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Inspirisati vas da istražujete mračnije teme sa odvažnošću i detaljnošću, usmeravajući pažnju na društvene norme i njihovo kršenje.

 1. “Koža” – Kurcio Malaparte

Zašto je važno pročitati knjigu: “Koža” je jedno od najvažnijih dela antiratne književnosti, koje oslikava ljudske sudbine u ratom razorenoj Italiji.

Šta ćete naučiti: Učite o moći opisa i atmosfere u pričanju priče te o tome kako se kroz pisanje može prikazati šira slika društvenih promena.

Dodatne informacije: Roman je bio zabranjen od strane Katoličke crkve i smatra se jednim od klasika koji su promenili pogled na pisanje o ratu.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Podstaći vas da dublje zaronite u istorijske kontekste i koristite ih kao bogatu pozadinu za vaše priče.

 1. “Rakova obratnica” – Henri Miler

Zašto je važno pročitati knjigu: Henri Miler prekoračuje granice konvencionalnog pisanja, nudeći sirovu i iskrenu priču o potrazi za ličnom slobodom.

Šta ćete naučiti: Naučićete kako se koristi introspekcija za razvijanje dubokih, složenih likova i kako se slobodni stil pisanja može koristiti za stvaranje snažnog ličnog izraza.

Dodatne informacije: Delo je bilo predmet brojnih sudskih procesa zbog svoje otvorenosti i tematike, ali je na kraju priznato kao književno delo od velikog značaja.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Omogućiti vam da razvijate autentični glas, hrabro se suočavajući sa tabuima i istražujući granice ličnog izraza.

 1. “Deseti decembar” – Džordž Sonders

Zašto je važno pročitati knjigu: Ovaj skup priča Džordža Sondersa istražuje moralne dileme savremenog društva kroz eksperimentalne i inovativne narative.

Šta ćete naučiti: Razumećete kako se kroz kratku formu mogu istraživati velike teme i kako inovativni jezički pristupi mogu poboljšati pričanje priče.

Dodatne informacije: Džordž Sonders je dobitnik Bukerove nagrade, a njegove priče su poznate po dubokom humanizmu i originalnosti.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Ohrabriti vas da eksperimentišete sa formatom kratke priče i istražite nove načine za angažovanje čitalaca.

 1. “Zavera budala” – Džon Kenedi Tul

Zašto je važno pročitati knjigu: Ovo delo je komična epopeja o nesposobnosti i čudacima društva, što ga čini savršenim primerom kako humor može služiti kao sredstvo kritike.

Šta ćete naučiti: Savladaćete veštine kreiranja nezaboravnih i izražajnih likova te kako se humor može koristiti za istraživanje ozbiljnih tema.

Dodatne informacije: Knjiga je posthumno objavljena i osvojila je Pulicerovu nagradu za književnost, što dodaje posebnu težinu i značaj ovom remek-delu.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Podstaći vas da unesete više humora i ironije u vaše pisanje, koristeći satire kako biste istakli društvene anomalije.

 1. “Veliki Getsbi” – F. Skot Ficdžerald

Zašto je važno pročitati knjigu: Ficdžeraldova kritika Američkog sna i njegove iluzije daje fascinantnu sliku 1920-ih i nudi dubinsko razumevanje likova.

Šta ćete naučiti: Naučićete kako se koriste simboli i metafore za stvaranje slojevitih značenja unutar teksta.

Dodatne informacije: “Veliki Getsbi” se smatra jednim od najvećih američkih romana svih vremena i često je predmet studija u literarnim kursevima širom sveta.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Inspirirati vas da stvarate kompleksne i višedimenzionalne likove čiji su unutrašnji svetovi bogati i uvjerljivi.

 1. “Školice” – Hulio Kortasar

Zašto je važno pročitati knjigu: Roman “Školice” nudi nekonvencionalnu strukturu koja čitatelje poziva da eksperimentišu s načinom na koji pristupaju tekstu.

Šta ćete naučiti: Razvijaćete razumevanje kompleksnih narativnih struktura i kako one mogu uticati na iskustvo čitanja.

Dodatne informacije: Kortasarova knjiga je jedna od ključnih dela u bumu latinoameričke književnosti i smatra se revolucionarnim pristupom pripovedanju.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Potaknuti vas da se poigrate sa narativnom strukturom i perspektivom, nudeći čitaocima jedinstveno iskustvo čitanja.

 1. “Sto godina samoće” – Gabrijel Garsija Markes

Zašto je važno pročitati knjigu: Ovo je vrhunac magijskog realizma, priča o višegeneracijskoj porodici koja istražuje cikličnu prirodu ljudske istorije.

Šta ćete naučiti: Naučićete kako se povezuje fantastično s realnim u službi istraživanja dubokih ličnih i društvenih tema.

Dodatne informacije: Markesov roman osvojio je Nobelovu nagradu za književnost i smatra se jednim od najvažnijih djela 20. veka.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Inspirisati vas da utkate elemente magijskog realizma u svoje priče, koristeći magiju i stvarnost da biste istražili složene teme.

 1. “Upitaj prah” – Džon Fante

Zašto je važno pročitati knjigu: Roman pruža sirov i emotivan prikaz života jednog mladog pisca u potrazi za identitetom i smislom u prašnjavim ulicama Los Anđelesa.

Šta ćete naučiti: Upoznaćete se s tehnikama kreiranja dubokih emotivnih narativa koji istražuju težnju i očaj mladih umetnika.

Dodatne informacije: “Upitaj prah” je jedan od ključnih radova u američkoj književnosti i veliki uticaj na generacije pisaca.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Motivisati vas da se bavite ličnim borbama i aspiracijama vaših likova, istražujući dublje slojeve njihovih emocionalnih i egzistencijalnih konflikata.

 1. “Proces” – Franc Kafka

Zašto je važno pročitati knjigu: Kafka prikazuje besmislenost i apsurdnost birokratije, što stvara snažan i uznemirujući portret modernog sveta.

Šta ćete naučiti: Razumećete kako se koristi alegorija za prikazivanje složenih tema poput otuđenosti i represije.

Dodatne informacije: “Proces” je jedno od ključnih dela moderne svetske književnosti i često je predmet analize u teoriji književnosti zbog svojih dubokih filozofskih i socioloških implikacija.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Potaknuti vas da istražite apsurd i birokratiju u vašim narativima, koristeći parabole da biste razotkrili složenosti i nelogičnosti modernog života.

 1. “Zločin i kazna” – Fjodor Mihailovič Dostojevski

Zašto je važno pročitati knjigu: Ovo delo je duboka psihološka analiza zločina, kazne i moralnih dilema, koje prikazuje unutrašnju borbu glavnog lika.

Šta ćete naučiti: Naučićete kako se razvijaju kompleksni psihološki portreti likova i kako se istražuje moralna filozofija kroz narativ.

Dodatne informacije: “Zločin i kazna” je jedno od najpoznatijih dela ruskog realizma i često je uključeno u studije o moralnosti i ljudskoj prirodi.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Inspirirati vas da se duboko pozabavite moralnim dilemama i psihološkim razvojem likova, otkrivajući kako unutrašnji sukobi oblikuju njihove izbore i sudbine.

 1. “Rat i mir” – Lav Tolstoj

Zašto je važno pročitati knjigu: Ovaj epski roman nudi detaljan prikaz ruskog društva tokom Napoleonovih ratova, kombinujući istorijske detalje sa filozofskim razmišljanjima.

Šta ćete naučiti: Steći ćete uvid u tehniku pisanja velikih istorijskih narativa i kreiranja mnogobrojnih, složenih likova čije se priče prepliću.

Dodatne informacije: “Rat i mir” smatra se jednim od najvažnijih dela svetske književnosti i često je referenca za studije o ratu, miru i ljudskom stanju.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Ohrabriti vas da kreirate obimne priče s velikim ansamblima likova, istražujući kako se individualne sudbine prepliću sa istorijskim događajima.

 1. “Mobi Dik” – Herman Melvil

Zašto je važno pročitati knjigu: Ova priča o opsesiji i osveti je kompleksna alegorija koja istražuje teme identiteta, sudbine i egzistencije.

Šta ćete naučiti: Naučićete kako se koriste simbolizam i metafora u kreiranju višeslojnih narativa, kao i kako se razvijaju tematski bogate priče.

Dodatne informacije: “Mobi Dik” je često opisivan kao jedno od najambicioznijih dela američke književnosti, sa svojom bogatom simbolikom i detaljnim opisima morskog života.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Podstaći vas da koristite simbolizam i alegoriju za istraživanje univerzalnih tema kao što su opsesija, osveta i ljudska borba protiv prirode.

 1. “Vladalac” – Nikolo Makijaveli

Zašto je važno pročitati knjigu: Ovo temeljno delo političke teorije nudi uvide u moć, vladavinu i ljudsku prirodu, koje su relevantne i danas.

Šta ćete naučiti: Razvijate razumevanje manipulacije, političke strategije i stvarne moći, koje možete primeniti u pisanju složenih političkih i društvenih drama.

Dodatne informacije: “Vladalac” je postao sinonim za politički pragmatizam i često je predmet studija u kursevima političke filozofije.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Naučiti vas kako se može pisanjem o političkoj strategiji i moći stvoriti slojevite narative o ambiciji, vlasti i moralnosti.

 1. “Čekajući Godoa” – Samjuel Beket

Zašto je važno pročitati knjigu: Ova drama je pionirski primer teatra apsurda, istražujući teme egzistencijalne anksioznosti i smisla života.

Šta ćete naučiti: Upoznaćete se s tehnikama minimalističkog pisanja i kako se može preneti duboka filozofska pitanja kroz jednostavne, ali moćne dijaloge.

Dodatne informacije: “Čekajući Godoa” je revolucionarno delo koje je trajno promenilo pejzaž modernog teatra i često je analizirano u literarnim i filozofskim studijama.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Ohrabriti vas da eksperimentišete s formatom i stilom, koristeći minimalističku scenografiju i dijaloge za istraživanje egzistencijalnih tema.

 1. “Stranac” – Alber Kami

Zašto je važno pročitati knjigu: Kami istražuje apsurdnost egzistencije i otuđenje kroz priču o indiferentnosti glavnog lika prema društvenim normama.

Šta ćete naučiti: Naučićete kako se piše o dubokim filozofskim temama na pristupačan način, koristeći jasnu i preciznu prozu.

Dodatne informacije: “Stranac” je ključno delo egzistencijalističke književnosti, a Kami je za svoj rad dobio Nobelovu nagradu za književnost 1957. godine.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Inspirirati vas da istražujete otuđenost i apsurdnost života kroz prizmu svojih likova, koristeći jednostavan i direktan narativni stil.

 1. “Ubiti pticu rugalicu” – Harper Li

Zašto je važno pročitati knjigu: Ovaj roman o odrastanju, rasi i pravdi u Americi 1930-ih pruža dubok uvid u borbu protiv predrasuda i značaj integriteta.

Šta ćete naučiti: Savladaćete veštine pisanja snažnih moralnih narativa koji mogu uticati na društvene promene.

Dodatne informacije: Knjiga je dobitnik Pulicerove nagrade i smatra se jednim od najvažnijih američkih romana 20. veka, često uključenim u školske programe širom sveta.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Podstaći vas da istražite teme pravde i moralnosti kroz oči likova koji se suočavaju s društvenim izazovima, koristeći snažan narativni glas da prenesete važne poruke.

 1. “1984” – Džordž Orvel

Zašto je važno pročitati knjigu: Orvelova vizija totalitarne države koja kontrolira svaki aspekt ljudskog života je upečatljiva i vremenski relevantna kritika društvenog nadzora i gubitka slobode.

Šta ćete naučiti: Naučićete kako se koristi distopija kao sredstvo za istraživanje političkih ideologija i ljudskih prava, kao i moć simboličkog pripovedanja.

Dodatne informacije: “1984” je jedno od najuticajnijih dela koje se bavi temama cenzure, nadzora i individualne autonomije, često citirano u debatama o privatnosti i državnom nadzoru.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Inspirisaće vas da koristite distopiju kao sredstvo za istraživanje i kritiku društvenih struktura, omogućujući vam da se bavite temama kontrole, nadzora i gubitka individualnosti.

 1. “Farenhajt 451” – Rej Bredberi

Zašto je važno pročitati knjigu: Bredberijeva kritika društva koje zabranjuje knjige istražuje posledice gubitka intelektualne slobode i važnost sačuvanja znanja.

Šta ćete naučiti: Razvijate razumevanje kako naučna fantastika može služiti kao upozorenje protiv autoritarizma i antiintelektualizma.

Dodatne informacije: “Farenhajt 451” je postao kultni klasik, često korišćen u školskim kurikulumima kao primer moći i značaja književnosti u društvu.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Podstaći vas da razmišljate o ulozi znanja i informacija u društvu, koristeći narativnu napetost da istaknete važnost slobode misli i izražavanja.

 1. “Jadnici” – Viktor Igo

Zašto je važno pročitati knjigu: Ovo monumentalno delo nudi bogat prikaz francuskog društva 19. veka i istražuje teme pravde, ljubavi, i borbe za moralnost u surovom svetu.

Šta ćete naučiti: Naučićete kako se piše epska saga koja uključuje brojne likove čije se sudbine međusobno prepliću u širem društvenom kontekstu.

Dodatne informacije: “Jadnici” su jedno od najslavnijih dela francuske književnosti, često adaptirani u različite oblike, uključujući popularni mjuzikl.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Omogućiće vam da razvijate kompleksne likove čije su sudbine isprepletene s istorijskim i socijalnim okolnostima, istražujući teme pravde, iskupljenja i ljudske borbe.

 1. “Hamlet” – Vilijam Šekspir

Zašto je važno pročitati knjigu: Ova tragedija istražuje teme osvete, izdaje, ljubavi, ludila i moralne korupcije kroz duboku karakterizaciju i složenu dijalogiju.

Šta ćete naučiti: Naučićete kako se koristi dijalog za razvoj likova i napetosti u priči, kao i upotreba simbolizma i metafora u dramskim delima.

Dodatne informacije: “Hamlet” se smatra jednim od najvećih dela svetske književnosti i često je predmet studija u akademskim krugovima zbog svoje složene strukture i duboke filozofije.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Ohrabriti vas da se dublje pozabavite unutrašnjim konfliktima i moralnim dilemama vaših likova, koristeći bogat jezički izraz i dramatičnu strukturu.

 1. “Romeo i Julija” – Vilijam Šekspir

Zašto je važno pročitati knjigu: Šekspirova priča o zabranjenoj ljubavi postavljena protiv pozadine porodičnog rivalstva istražuje sudbinu, strast i tragediju.

Šta ćete naučiti: Upoznaćete se s izazovima pisanja o dubokim emocionalnim stanjima i konfliktima, kao i tehnikama gradnje napetosti i drame.

Dodatne informacije: “Romeo i Julija” je jedno od najizvođenijih Šekspirovih dela i fundamentalni primer tragedije u književnosti.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Inspirisaće vas da istražujete univerzalne teme ljubavi, sudbine i tragedije, koristeći poetski jezik i emocionalno upečatljive dijaloge.

 1. “Ana Karenjina” – Lav Tolstoj

Zašto je važno pročitati knjigu: Tolstojeva analiza ljubavi, obitelji, politike i društva u carskoj Rusiji pruža nezaboravan uvid u ljudsku složenost i moralne dileme.

Šta ćete naučiti: Savladaćete veštine u pisanju psihološki kompleksnih likova i prikaza šire društvene dinamike kroz osobne odnose.

Dodatne informacije: “Ana Karenjina” je često opisana kao jedan od najvećih romana ikada napisanih i pruža detaljan uvid u rusku aristokraciju 19. veka.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Naučiti vas kako da tkanjem složenih emocionalnih i društvenih narativa stvorite duboko emotivnu i moralno izazovnu priču.

 1. “Lolita” – Vladimir Nabokov

Zašto je važno pročitati knjigu: Nabokovljeva kontroverzna priča o opsesiji i zabranjenoj ljubavi je majstorski prikaz narativne tehnike i stilističke preciznosti.

Šta ćete naučiti: Naučićete kako se može manipulisati perspektivom pripovedača za stvaranje slojevite i moralno izazovne priče.

Dodatne informacije: “Lolita” je često predmet kontroverzi zbog svoje teme, ali je isto tako priznata kao jedno od najznačajnijih dela 20. veka zbog svoje inovativne upotrebe jezika i narativne strukture.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Podstaći vas da istražujete kompleksne i kontroverzne teme kroz sofisticirani narativni glas, koristeći stilističku preciznost i bogat jezički izraz.

 1. “Golmanov strah od penala” – Peter Handke

Zašto je važno pročitati knjigu: Ovo delo istražuje otuđenje i identitet kroz prizmu jednog čoveka čiji se život neslavno raspada.

Šta ćete naučiti: Otkrićete kako se minimalistički pristup može koristiti za duboko emocionalno istraživanje likova.

Dodatne informacije: Handke je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2019. godine, a njegova dela su poznata po svojoj liričnosti i inovativnim tehnikama pripovedanja.

Kako će uticati na vaše kreativno pisanje: Ohrabriti vas da koristite introspekciju i subjektivnu perspektivu za istraživanje unutrašnjih doživljaja i otuđenosti likova, koristeći minimalistički stil za maksimalni emocionalni uticaj.

Svaka od ovih knjiga pruža jedinstvenu priliku za razvoj vaših veština u pisanju, nudeći različite perspektive i tehnike koje možete primeniti u sopstvenom kreativnom radu.

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Insights